5 misverstanden over vloggen met je smartphone

Door Geertje Algera – smartphone video deskundige

Wil jij leren vloggen met je smartphone? Lees dan deze blog met de 5 grootste misverstanden over video’s maken met je mobiele telefoon.

Misverstand 1: Een smartphone is geen professionele camera

Niets is minder waar. Ik heb jarenlang video’s voor televisie gemaakt met mijn iPhone 5c en later met de iPhone 6. Met de juiste tips & tricks kan iedereen mooie video’s maken met de telefoon. Veel hangt af van licht, kader en geluid. Het gaat er dus om hóe je je camera gebruikt, en niet wélke camera je gebruikt.

Misverstand 2: Je moet met een speciale film-app werken

Ik maak al 4 jaar video’s met mijn smartphone, en ik heb altijd gewoon met de camera-app gewerkt. Natuurlijk zijn er apps waarmee je allerlei dingen als witbalans en scherpte kan instellen, maar dit hoeft zeker niet. Maak het jezelf makkelijk, en film met de camera-app.

Misverstand 3: Monteren op een smartphone is onmogelijk

Het grote voordeel van video’s maken met je smartphone is dat je telefoon een all-in-one apparaat is. Je kunt ermee filmen, monteren en publiceren (online zetten en verspreiden). Dit scheelt enorm veel tijd in het maak-proces. Je hoeft geen bestanden naar je laptop of desktop te verplaatsen, en publiceren naar Facebook, Instagram of LinkedIn gaat met één druk op de knop. Zelfs rechtenvrije muziek en ondertiteling kun je toevoegen met je smartphone.

Misverstand 4: Filmen met je smartphone kan alleen met iPhone

Ik hou van mijn iPhone 7+ en van mijn echtgenoot 😉 maar een iPhone is zeker geen noodzaak om video’s met je smartphone te maken. Wereldwijd is Android koploper en montage-apps Kinemaster en Quik kunnen zowel op iPhone als Android gebruikt worden. Ik raad wel aan om met een model niet ouder dan 2,5 jaar te werken. Vloggen gaat prima met een ouder toestel maar montage-apps werken minder goed op een oude iPhone of Android.

5: Je hebt een Gimbal nodig om mooie video’s te maken

Gimbal wat? Een Gimbal is een duur statief wat ervoor zorgt dat je kunt bewegen/lopen met je smartphone, zonder dat de beelden schokkerig worden. De beelden worden automatisch gestabiliseerd. Een prachtige uitvinding en het ziet er stoer uit zo’n Gimbal, maar zeker niet nodig om mooie video’s met je smartphone te maken. Sterker nog, er bestaat een gratis app (Hyperlapse) die in grote lijnen hetzelfde resultaat geeft. Het geld voor een Gimbal kun je dus beter aan een training besteden.

Video’s leren maken met je smartphone voor Instagram en Facebook?

Voor desocialemediatraining.nl geef ik op 21 juni  2018 een eendaagse training waarin je in de ochtend leert hoe je met je smartphone een vlog kunt opnemen. Na de lunch ga je aan de slag met Facebook en Instagram om te leren hoe je met videocontent op deze platforms aan het werk kunt. Binnenkort plaats jij zelf mooie filmpjes op Facebook en Instagram!

Tip: Stuur deze blog door aan mensen die geïnteresseerd zijn in het video’s maken met de smartphone.

Deel dit bericht met je netwerk: