Een LinkedIn profiel maak je voor een ander
Het is een van mijn gevleugelde uitspraken als je bij mij een LinkedIn training volgt als je op zoek bent naar een baan of een stage: “Een LinkedIn profiel maak je niet voor jezelf, maar voor een ander.” En dan kijken regelmatig cursisten mij niet-begrijpend aan. Hoezo, voor een ander? Wat ik ermee bedoel is dat jouw LinkedIn profiel door een recruiter of potentiële werkgever op een heel andere manier wordt gelezen dan jij dat zelf doet. Want wat voor jou vanzelfsprekend is, kan bij een ander vragen oproepen. Dus is het goed om je LinkedIn profiel eens door andere mensen te laten lezen.
Wat bijvoorbeeld opvalt is dat bij de meeste mensen een CV in Word veel uitgebreider is dan het profiel op LinkedIn. En dat is raar, want LinkedIn is behalve een online netwerk ook je online CV. Recruiters en andere HR-professionals zullen, na ontvangst van het CV dat je in Word hebt gemaakt, je altijd online opzoeken. Sta je op LinkedIn, dan checken ze dat profiel ook. Wat daar staat, moet kloppen met wat je in je CV hebt geschreven. Als de inhoud verschilt, roept dat vragen op. Zorg dus dat je net zoveel aandacht besteedt aan je online presentatie als aan je CV dat je aan een sollicitatiebrief toevoegt.
Nuttige voorbeelden
De afgelopen jaren heb ik heel wat LinkedIn profielen voorbij zien komen. Ik geef je een aantal voorbeelden met tips wat je beter kunt laten en wat je vooral wel moet doen:
- Zorg voor een passende achtergrondfoto (banner) bovenaan in je profiel. Daarmee onderscheid jij je van alle anderen die dat nog niet hebben. Die hebben een grijze achtergrond en vallen daardoor minder op.
- Zorg voor een aansprekende en heldere regel onder je naam (kopregel). Deze regel mag maximaal 220 tekens bevatten. Als je op zoek bent naar werk, zet dan het woord BESCHIKBAAR erin. Daarop wordt veel gezocht door recruiters en HR-mensen. Dus zet er dus niet in ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’. Jij bent daar wel naar op zoek, maar een recruiter zoekt daar niet op. Neem meteen ook een paar sterke eigenschappen van jezelf in die kopregel op, zodat een recruiter meteen al iets over je leest. Dat doet lang niet iedereen en dus val je ermee op.
- Voeg INFO toe aan je profiel. Je kunt dan in 2.600 tekens uitleg geven over waarom je voor je vak hebt gekozen en wat je er zo leuk aan vindt. Waar ben je goed in? Hoe zou je volgende baan eruit moeten zien? Heb je nog voorkeur voor bepaalde branches? Wil je leidinggeven en aan hoeveel mensen? Wat ik veel zie, als INFO überhaupt is ingevuld, LinkedIn gebruikers er hun CV in het kort in zetten. Dat is meestal geen inspirerend verhaal. Zorg dat jij wel een goed verhaal hebt, waardoor degene die het leest niet kan wachten om met je in gesprek te gaan. En… oh ja, laat in ieder geval ook even je e-mailadres achter tot je een nieuwe baan hebt. Dan kunnen je contacten in de 2e en 3e graad je tenminste snel en gemakkelijk bereiken.
- Heel vaak staat bij ERVARING een opsomming van de werkgevers, maar zelden een goede omschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Juist dát geeft een potentiële nieuwe werkgever of recruiter een goed beeld van wat je aan vaardigheden hebt opgebouwd.
- OPLEIDING: zet vanaf de middelbare school alle opleidingen waarvoor je een diploma hebt gehaald op je LinkedIn profiel. Maak een keuze welk opleidingsinstituut boven in je profiel getoond wordt. Zo ziet een geïnteresseerde meteen wat je opleidingsniveau is.
- Vergeet niet om de cursussen die je hebt gevolgd, waarvoor je een Certificaat van Deelname hebt behaald, ook in je LinkedIn profiel te vermelden onder LICENTIES EN CERTIFICATEN. Dan komen die netjes onder OPLEIDING te staan in je profiel met het logo van het opleidingsinstituut (als die een bedrijfspagina heeft aangemaakt), het jaartal van de cursus en de naam van de cursus. Waarom is dat belangrijk? Een nieuwe werkgever kijkt niet alleen naar je opleiding en carrière, maar ook of je actief hebt gewerkt aan je ontwikkeling door scholing.
- Voeg VAARDIGHEDEN toe aan je profiel. Heel veel Nederlanders snappen dit onderdeel niet. Misschien te Amerikaans? Je voegt zelf je vaardigheden (mogen ook competenties of sterkte eigenschappen zijn) toe. Dat kunnen er maximaal 50 zijn. Dat is wel erg veel hoor. Zelf vind ik 10 tot 15 een mooie score. Waarom is dat belangrijk? Recruiters en HR-professionals zoeken vaak op deze vaardigheden en ze worden ook regelmatig meegenomen in betaalde vacatures die op LinkedIn worden geplaatst. Als je wilt solliciteren en er is geen match met de gevraagde vaardigheden, geeft LinkedIn je advies om niet te solliciteren. Overigens is het alleen benoemen van de vaardigheden niet voldoende. Onderschrijvingen van de vaardigheden maken het sterker.
- AANBEVELINGEN ontbreken of ze zijn heel oud. Dat is ook echt een cultuurverschil. In Amerika worden heel gemakkelijk aanbevelingen gegeven. In Nederland schieten we al in de ‘kramp’ als we erom moeten vragen. We willen daar anderen liever niet mee “lastig vallen”. Vaak is er ook schroom omdat aanbevelingen erg worden geassocieerd met het zoeken van een baan. Doe jezelf een plezier en stap die drempel over en ga op zoek naar strategische aanbevelingen! Geef je bijvoorbeeld leiding? Vraag dan een aanbeveling aan een collega aan wie je leiding geeft en aan je leidinggevende die jouw leidinggevende capaciteiten kan beschrijven.
Aan de slag!
Ik kan me voorstellen dat je niet kunt wachten om eens kritisch naar je eigen profiel op LinkedIn te kijken. Ik kan me ook voorstellen dat je niet zo goed weet hoe je moet beginnen om het allemaal goed in orde te maken. Daar wil ik je met plezier bij helpen. Neem contact met mij op via info@desocialmediatraining.nl of bekijk de mogelijkheden voor training voor werkzoekende.