Facebook-moeder Meta komt met nieuwe app Threads

Facebook-moeder Meta heeft op 6 juli 2023 via de Apple Store een nieuwe app gelanceerd ‘Threads’

Threads is gekoppeld aan Instagram. Daardoor zijn gebruikers in staat hun volgers en volglijsten van Instagram mee te nemen naar Threads. Zodoende hoeven zij in de nieuwe app hun netwerk niet volledig opnieuw op te bouwen, iets dat veelal een obstakel vormt bij andere met Twitter concurrerende sociale media apps.

Meer dan 30 miljoen gebruikers!

Meer dan dertig miljoen mensen hebben de app, waarmee Meta een frontale confrontatie aangaat met Twitter, gedownload sinds dat woensdagavond voor het eerst kon bij Apple en Google. De app is beschikbaar in meer dan honderd landen, maar nog niet in de Europese Unie, wegens de strengere Europese privacyregels. Meta ligt onder vuur voor het verzamelen van persoonlijke informatie via zijn apps, waaronder Threads.

Aanmelden is doodsimpel voor gebruikers van Instagram, wereldwijd ruim twee miljard mensen: het is een kwestie van dat account selecteren op het welkomstscherm, je profielfoto en omschrijving importeren en – een moeiteloze maar geen geringe stap – akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van Meta. Na een druk op de knop ‘Join Threads’ gaat een nieuwe Twitterwereld voor je open.

Het eerste dat opvalt is hoeveel die lijkt op de oude Twitterwereld. Het scherm met de tijdlijn is vrijwel identiek aan dat van Twitter, zij het meer in de stijl van Instagram: een eindeloze hoeveelheid korte berichten en beelden achter profielfotootjes, met daaronder de mogelijkheid die leuk te vinden met een hartje, erop te reageren via een tekstballonnetje (Instagram-rond in plaats van Twitter-ovaal) of ze te ‘reposten’ ofwel retweeten met een dubbel pijltje. Hoe vaak dat is gebeurd staat eronder, in plaats van achter de symbooltjes, zoals bij Twitter.

Twitter is boos

Een advocaat van Twitter heeft Meta eigemaar Zuckerberg een brief gestuurd waarin hij Meta beschuldigt van het stelen van bedrijfsgeheimen en intellectuele eigendommen, door oud-medewerkers van Twitter aan te trekken om Twitter te kopiëren. Het bedrijf overweegt juridische stappen te ondernemen.

Gebruikte bronnen: RTL Nieuwsapp & NRC online

Deel dit bericht met je netwerk: