Geef je sales een vliegende start in 2020

Als zelfstandig ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Naast je core business heb je nog je boekhouding, administratie, ICT en niet te vergeten je sales. In mijn LinkedIntrainingen zie ik vaak startende ondernemers die zichzelf of hun diensten en producten online via LinkedIn willen leren verkopen. Dat kan ik ze uiteraard leren, maar steeds vaker merk ik deze doelgroep moeite heeft met offline salesvaardigheden. En ook die heb je nodig om succesvol te zijn. Toen ik 12 jaar geleden zelf ondernemer werd, dacht ik een solide netwerk te hebben en dat het me wel zou lukken om een goed product of onderscheidende dienst commercieel uit te nutten. Het bleek dat ik met name op de onderdelen marketing en sales nog veel moest leren.

Alles moet kloppen

Ik heb geleerd dat alle onderdelen van het verkoopproces met elkaar moeten kloppen om het vertrouwen van een klant te winnen. Dat betekent:

 • Je website moet technisch in orde (en veilig) zijn en een passende look & feel hebben. Het moet de juiste teksten en zoekwoorden bevatten en regelmatig worden voorzien van nieuwe content, zodat de zoekmachinerobots telkens nieuwe waardevolle informatie vinden, waardoor je website goed vindbaar blijft en een goede ranking behoudt.
 • Je LinkedIn profiel (zowel persoonlijk als de bedrijfspagina) moeten er niet alleen goed uitzien, maar ook onderscheidend zijn ten opzichte van de concurrent en ook die moeten de juiste zoekwoorden bevatten. Ook onderschreven vaardigheden en met name aanbevelingen spelen een belangrijke rol in het opbouwen van vertrouwen van je persoonlijke profiel.
 • Als iemand je heeft gevonden en overweegt om zaken met je te doen, ga je het verkoopgesprek in en op basis daarvan maak je een offerte. Je gaat dus van online naar offline.

Als je op onderdelen vaardigheden mist, loop je het risico opdrachten mis te lopen of lukt het je niet om opdrachten in de wacht te slepen.

Offline en online verkopen

Samen met collega-ondernemer Christine Coenen van Have Fun in Sales uit Soest heb ik een nieuwe training ontwikkeld onder de vlag van desocialmediatraining.nl. De titel zegt precies wat je mag verwachten: Offline verkopen & online verkopen via LinkedIn. Deze nieuwe training is speciaal bedoeld voor de kleine zelfstandige ondernemer en bestaat uit twee dagen:

 • Dag 1: je leert hoe je een gestructureerd en succesvol verkoopgesprek moet voeren, waardoor meer klanten ‘ja’ zullen zeggen tegen jouw aanbod. Ook ga je met jouw pitch aan de slag.
 • Dag 2: wordt de ‘oogst’ van de verkooptraining op praktische wijze verwerkt in je LinkedIn profiel en ga je ’s middags aan de slag met technieken om via LinkedIn meer klanten binnen te halen.

Is de training iets voor jou?

Je kan vrij gemakkelijk inschatten of je baat zult hebben bij de training. Loop even onderstaande bullits langs en kijk of jij jezelf erin herkent:

 • Je bent nog niet zo lang bezig als zelfstandig professional, maar je merkt al dat je kennis tekortkomt op het gebied van sales;
 • Je weet niet waar je moet beginnen om aan je eerste klant of opdracht te komen;
 • Je verkoopgesprek gaat elke keer van de hak op de tak;
 • Je verkoopgesprek lijkt meer op een gezellig onderonsje onder het genot van een kopje koffie dan op een gestructureerd verkoopgesprek;
 • Je weet niet zo goed wat je moet zeggen als de klant aangeeft aan dat hij het te duur vindt;
 • Je hebt niet het gevoel dat je de regie hebt in het gesprek;
 • Je weet niet goed hoe je het gesprek naar een goed einde moet brengen. Wanneer en hoe vraag je nou concreet om de opdracht?
 • Je weet niet hoe je de klant kunt overtuigen om juist met jou in zee te gaan. Je denkt namelijk dat je vast niet de enige bent die kan wat jij doet;
 • Je vindt het lastig om je prijs neer te leggen. Het zweet breekt je uit. Je denkt al snel dat je te veel vraagt;
 • Je vindt verkopen eigenlijk niet zo leuk. Je voelt al weerstand als je nog moet beginnen;
 • Je bent lekker actief op LinkedIn, maar de resultaten stellen teleur;
 • Je weet dat je meer rendement kunt halen uit LinkedIn, maar je weet niet hoe;
 • Je hoort om je heen dat anderen wel klanten/omzet via LinkedIn krijgen, maar hoe dat precies werkt, weet je niet;
 • Je merkt dat de concurrent het steeds heeft over nieuwe klanten via LinkedIn, maar jou belt nooit een nieuwe klant die jou via LinkedIn heeft gevonden.

Als jij jezelf herkent in een of meer bullits, dan is de training zeker iets voor jou.

Een goed begin van 2020

Doe jezelf een plezier en begin 2020 met een flinke boost voor je sales. De eerste serie trainingen starten op 31 januari en 10 februari in Soest.

P.S. Als je van mening bent dat LinkedIn voor jou geen geheimen meer heeft, kan je ervoor kiezen om alleen de module Offline Verkopen te volgen. Stuur dan even een mail aan info@desocialmediatraining.nl Meer details vind je hier.

Delen met je netwerk? Klik hier:
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Reageer jij als eerste?

Geef een reactie