De grote WordPress 5 update. Een lust of een last?

Op vrijdag 7 december 2018 is WordPress 5 uitgekomen. In deze grootste update sinds jaren, maak je je pagina’s en blogs met de WordPress Gutenberg Block Editor. Wel even wennen, want het bewerken van je content werkt nu totaal anders.

Voor WordPress is het een grote verandering, vandaar de verwijzing naar Johannes Gutenberg die ongeveer 600 jaar geleden de boekdrukkunst in een stroomversnelling bracht door losse drukletters te introduceren.

Zelf je website maken met WordPress?
Elke maand kun je deelnemen aan de cursus WordPress »

Nieuwe manier om je webpagina’s op te bouwen

WordPress Gutenberg Block Editor vervangt de klassieke editor. Deze al bijna 15 jaar oude editor kwam je niet alleen tegen in WordPress, maar is ook in veel andere software de standaard editor om teksten te schrijven, op te maken en te voorzien van afbeeldingen.

De grote verandering is dat je met de Gutenberg Block Editor je pagina’s opbouwt in blokken. Blokken voor koppen, tekst, lijsten en afbeeldingen.

Waar Johannes Gutenberg 600 jaar geleden meer flexibiliteit bood door de introductie van losse letters bij het drukken van boeken, bied WordPress nu meer flexibiliteit door de introductie van blokken.

“Doe meer met minder plugins”

De blokken in de Gutenberg Block Editor kun je makkelijk schuiven en er zijn een paar blokken waarmee je dingen kunt doen, die niet mogelijk zijn met de klassieke editor.

Zo is er het cover block waarmee je tekst op een afbeelding kunt plaatsen en waarvan je de achtergronddekking kunt instellen. Je kunt afbeeldingen over de gehele breedte uitrekken, tekstblokken een achtergrondkleur geven en je kunt knoppen toevoegen zonder dat je daar extra plugins voor nodig hebt.

Dat is ook een van de belangrijke uitgangspunten van deze WordPress update: “Doe meer met minder plugins”.

Geen page builder plugin meer nodig?

Is de WordPress Block Editor in WordPress 5 een keerpunt in de historie van online publiceren? Voor de makers van WordPress waarschijnlijk wel, gezien de grote technische verandering onder de motorkap. Voor ons als gebruikers is het geen grote stap voorwaarts. Het is een mooie nieuwe standaard editor, maar verwacht er niet teveel van. Er bestaan al jarenlang pagebuilders, zoals de gratis Site Origin Pagebuilder plugin, die veel meer mogelijkheden bieden om prachtige layouts te maken.

Aan WordPress 5 heb je zeker genoeg voor een basic website. Wil je meer, dan gebruik je voor paginas’s met een complexe layouts je favoriete pagebuilder plugin en voor de eenvoudigere pagina’s de nieuwe WordPress Block Editor.

Update niet zomaar naar WordPress 5

Meer weten over WordPress en de nieuwe Block editor? Hier vind je een uitgebreid artikel over WordPress 5 waarin ik ook uitleg welke mogelijke schadelijke gevolgen de update naar WordPress 5 kan hebben voor bestaande WordPress websites en hoe je die kunt voorkomen.

Zelf je website maken met WordPress?

Heb je plannen om zelf je website te gaan maken met WordPress? En geen zin en tijd om uit te zoeken waar je de juiste templates, plugins, blokken en knoppen vindt? Dan is de 1-daagse cursus WordPress een slimme volgende stap.

[button link=”https://www.desocialmediatraining.nl/product/cursus-wordpress-website-maken/” color=”orange”]Bekijk de cursus WordPress »[/button]