Per 15 juni 2024 verhuizen wij naar ABOG Business Centre – Vernadiumweg 25 – Amersfoort

Hoe te beginnen met WordPress in 2022

Het maken van een WordPress site is niet moeilijk als je precies weet wat je nodig hebt. En als je de weg niet weet in het enorme WordPress universum, dan is dat eigenlijk de grootste uitdaging: de juiste keuze maken uit alle hosting providers, templates en page builder plugins.

Om je op het juiste spoor te zetten, daarom in dit artikel 3 te omzeilen valkuilen.

Valkuil 1: WordPress.com 

Er zijn 2 smaken WordPress: wordpress.com en wordpress.org. Met WordPress.com kun je gratis beginnen, maar deze versie is beperkt. Wil je een eigen domeinnaam en je maandelijkse kosten laag houden? Dan is wordpress.org de beste keuze. Op site begin je overigens niet. Dat doe je bij een hosting provider, zoals Hostnet, MijnDomein of mijn favoriet Greenhost.nl. Je kiest daar je domeinnaam en je hostingpakket. WordPress installeren is daarna bij de meeste hosting providers met een paar klikken geregeld. Daarmee vermijd je een hoop technisch gedoe, want WordPress handmatig downloaden vanaf wordpress.org, uploaden en configureren is niet meer nodig.

Valkuil 2: Dure hosting

Voordat je kunt beginnen met WordPress, heb je dus een domeinnaam en een hostingabonnement nodig. De valkuil hier is dat je een te duur pakket kiest. Voor de gemiddelde website is om te beginnen het goedkoopste pakket vaak ruim voldoende. Als je het starterspakket bent ontgroeid, dan krijg je vanzelf een bericht van je hosting provider en binnen een paar klikken helpen ze je graag aan een groter pakket. Ter indicatie: om te starten is een hosting pakket van 1 GB ruim voldoende en het hoeft, inclusief domeinnaam niet meer te kosten dan €50 à €70 euro (exclusief BTW) per jaar.

Valkuil 3: Dure templates en page builder plugins

Een belangrijk voordeel van WordPress is het enorme aanbod aan templates en page builder plugins. Dat is mooi voor de keuzevrijheid, maar let op, want het meeste dat wordt aangeboden is niet van WordPress zelf dus pas op dat je niet per ongeluk een dure commerciële zijweg kiest. 

De gratis versies van veel templates zijn erg beperkt en dwingen je min of meer om de uitgebreide versie te kopen. Die versie is dan vaak onnodig duur en bevat allerlei zaken die je helemaal niet nodig hebt. 

Een ander aandachtspunt is dat veel templates je, waarschijnlijk ongemerkt, laten werken met een page builder plugin zoals Divi, Elementor, de Beaver builder of de Visual Composer om je pagina’s te in te delen en te vullen. Het zijn op zich prima producten, maar je werkt niet meer met WordPress.

Sinds de grote sprong voorwaarts die WordPress heeft gemaakt in 2019 zijn deze commerciële page builders eigenlijk niet meer nodig. Met de standaard in WordPress ingebouwde Gutenberg block editor beschik je al over een zeer gebruiksvriendelijke en veelzijdige gereedschapskist die je allerlei contentblokken biedt voor o.a. teksten, afbeeldingen, kolommen, icoontjes en knoppen. 

Kortom: pas op voor de de commerciële haaien die onder de oppervlakte zwemmen en het op je portemonnee voorzien hebben.

Start met een goed gratis basic template en probeer eerst de standaard Gutenberg block editor uit. Het zal je verbazen hoe vlot je daarmee fraaie pagina layouts kunt maken.

Mijn favoriete gratis template is overigens GeneratePress. In deze video laat ik je in hoofdlijnen zien hoet dit gebruiksvriendelijke WordPress template werkt.

Meer leren over WordPress?

Heb je plannen om zelf je website te gaan maken met de nieuwe versie van WordPress? En geen zin of tijd om uit te zoeken waar je de juiste templates, plugins, blokken en knoppen vindt? Dan is een cursus WordPress een slimme volgende stap:

Deel dit bericht met je netwerk: