Is jouw website geschikt voor mobiel?

door Martijn Baltes

Sinds april 2015 is de leesbaarheid en de bruikbaarheid van je website op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets een zeer belangrijke factor geworden voor de vindbaarheid van je website in Google.

Is je website nog niet geschikt voor mobiel, oftewel niet responsive, dan kan dit leiden tot minder bezoekers op je website omdat Google je nu lager in de zoekresultaten plaatst (‘ranking’) op smartphones en tablets.

Google wil graag dat websites ‘responsive’ zijn (= geschikt voor mobiel)

In november 2016 kondigde Google haar nieuwe ‘Mobile First’ plannen aan. Daaruit blijkt dat geschiktheid voor mobiel nog zwaarder gaat wegen als ranking factor. Zwaarder zelfs dan het gedrag van je website op gewone computers (‘desktop’). Vandaar de slogan ‘Mobile First’. Met name het snel laden van je website op mobiel en het toegankelijk maken van net zoveel informatie op de mobiele versie van je website als op de desktopversie zijn belangrijke aandachtspunten.

Gary Illyes, webmaster trends analyst bij Google Zwitserland liet het als volgt weten via deze tweet:

Laat je site gratis checken door Google

Hier kun je je website snel en gratis laten controleren door Google:

Klik hier en test nu je website

Je krijgt direct te zien of je website ‘mobile friendly’ is en wat je nog kunt verbeteren.

Tip: overweeg een overstap naar WordPress

Krijg je veel verbeterpunten om je oren van Google? Overweeg dan om je website over te zetten naar WordPress en gebruik te maken van een ‘responsive’ thema (template) dat van zichzelf al goed leesbaar en bruikbaar is op smartphones en tablets. Dat scheelt je een hoop programmeerwerk. Ook voor de wat oudere WordPress websites is dit een slimme oplossing.

Een aanrader is het Generate Press WordPress thema dat ik gebruik tijdens de cursus WordPress. Dit thema biedt veel mogelijkheden, zoals het kiezen van lettertypes, kleuren en pagina layouts, èn blijft overzichtelijk en eenvoudig in te stellen. Bekijk de onderstaande video en je ziet hoe het werkt:

Sinds mei 2016 kun je via de WordPress Customizer ook makkelijk bekijken hoe je website er op smartphones en tablets uitziet:

Zelf een ‘responsive’ website maken

Tijdens de maandelijkse cursus WordPress website maken, leer je in een dag hoe je zelf je website maakt. Het slimme en veelzijdige WordPress template (’thema’) dat we gebruiken tijdens de cursus, zorgt er automatisch voor dat je website responsive is. Dus geen kleine lettertjes op je mobiel en ook naar rechts scrollen is niet nodig. Zo ziet Google het graag!

Volgende cursus WordPress: dinsdag 16 mei 2017
Meer info en inschrijven Cursus WordPress
Deel dit bericht met je netwerk: