MailChimp bespaartip: archiveer de unsubscribers

Sinds het voorjaar van 2019 tellen unsubcribers mee als “Contact”. Dat wil je natuurlijk niet, want je kunt er niets meer mee, met deze unsubcribers. Dit zijn mensen die zich hebben uitgeschreven en MailChimp zorgt ervoor (zoals het hoort) dat ze je volgende nieuwsbrieven niet meer ontvangen.

Bespaartip: archiveer de unsubscribers

Om unsubcribers niet meer mee te laten tellen als Contact kun je ze archiveren. Het op deze manier verwijderen van unsubscribers zou je bijvoorbeeld elke maand even kunnen doen en het werkt als volgt:

Uitgeschreven personen archiveren doe je door eerst een selectie (‘segment’) te maken van alle contacten die de email marketing status ‘unsubscribed’ hebben:

Daarna selecteer je alle personen en klik je via ‘Actions’ op de optie ‘Remove contacts’:

Tot slot kies je ‘Archive’ in het volgende scherm:

Gearchiveerde personen terugvinden en activeren

Gearchiveerde personen terugvinden en weer activeren als Contact gaat als volgt:

Als er in een volgende import gearchiveerde personen meekomen, dan zijn deze personen na de import ook weer geactiveerd en tellen ze weer mee als Contact.

Na het uitvoeren van ‘unarchive’ krijgt de persoon weer de status die hij/zij daarvoor had. Dus als je iemand hebt gearchiveerd die zich had uitgeschreven, dan heeft deze persoon na de actie ‘unarchive’ nog steeds de email marketing status ‘unsubscribed’. Die kun je zelf, in het kader van de bescherming van de consument, niet wijzigen naar ‘subscribed’. Dat gebeurt alleen als de persoon zich via het aanmeldformulier weer inschrijft.

Andere (vaak vergeten) belangrijke instellingen

Alhoewel MailChimp zeer gebruiksvriendelijk is, vindt niet iedereen snel de rode draad door deze Engelstalige software. Daar is natuurlijk een oplossing voor: de MailChimp cursus

Stap voor stap word je in de juiste volgorde door MailChimp geleid. Je mist de belangrijke en soms ‘verstopte’ instellingen niet en je bespaart een hoop tijd.

Meer weten? Klik dan op de onderstaande knop en lees wat je leert en bereikt met de cursus MailChimp:

Deel dit bericht met je netwerk: