MailChimp op mobiel (zo check je of het goed gaat)

Sinds ongeveer 2016 worden websites en e-mailnieuwsbrieven voornamelijk op mobiel bekeken. Toch is de software waarmee je websites en nieuwsbrieven maakt in eerste instantie gericht op het maken van webpagina’s en e-mailnieuwsbrieven voor de desktop. 

Mobile first design, waarbij de leeservaring op mobiel dus het hoofduitgangspunt is, dringt nog maar langzaam door in software als MailChimp en WordPress.

Gelukkig laten ze je niet helemaal in de kou staan en komen er steeds meer functies bij in MailChimp en WordPress die je helpen om een responsive design te maken.

In dit artikel een aantal tips die je helpen bij mobile first design in MailChimp:

Checken hoeveel % van de mensen je nieuwsbrief op mobiel leest

Om zeker te weten of mobile first design voor jou doelgroep ook van belang is, kun je bij de Audience statistieken kijken hoe de verdeling is tussen lezen op mobiel en op desktop.

Ga naar Audience » All Contacts en klik op Overview:

Scroll een heel eind naar beneden tot je het kopje “Top email clients” ziet:

Mijn nieuwsbrieven bevatten tips over WordPress en MailChimp die vooral relevant zijn als je daarmee bezig bent achter je computer. Dat is waarschijnlijk de reden dat mijn doelgroep mijn nieuwsbrieven nog voor 64% op desktop leest. Vorig jaar was het nog 75%, dus ook bij mij gaat het aantal lezers op desktop hard omlaag.

De mobiele preview bekijken

Als je een nieuwsbrief aan het maken bent, dan kun je via deze weg de mobiele versie bekijken:

Je kunt daar goed zien of je MailChimp nieuwsbrief responsive is, oftewel of de content binnen de breedte van het scherm blijft (zonder te scrollen) en groot genoeg is en dus inzoomen niet nodig is.

Opmaak fine tunen voor mobiel

Vind je de teksten te klein of te groot op mobiel, en vind je ze op de desktop wel prima? Dan kun je hier voor mobiel de opmaak fine tunen en/of onderdelen uitschakelen:

Andere belangrijke MailChimp instellingen

Is het tijd voor een gestructureerde route (zonder omleidingen) door alle MailChimp instellingen? Overweeg dan de 1-daagse groepscursus MailChimp in Hilversum.

Stap voor stap word je in de juiste volgorde door MailChimp geleid. Je mist de belangrijke en soms ‘verstopte’ instellingen niet en je bespaart een hoop tijd.

Meer weten? Klik dan op de onderstaande knop en lees wat je leert en bereikt met de cursus MailChimp:

Liever thuis of op kantoor in je eigen tempo MailChimp leren? Bekijk dan de online cursus MailChimp:

Alle onderdelen uit de groepscursus (en meer) in de vorm van meer dan 40 heldere instructievideo’s van gemiddeld 5 minuten per les, dus:

  • Stap voor stap te volgen in je eigen tempo
  • Makkelijk terugvinden waar je bent gebleven
  • Snel vinden wat je nog een keer wilt zien
Deel dit bericht met je netwerk:

WordPress/Mailchimp/SEO trainer - Martijn Baltes

Wat is jouw verhaal en wat maakt je uniek? Dat wil ik altijd graag weten van de ondernemers waar ik mee werk. Vervolgens vertaal ik dat naar een professionele en aantrekkelijke website die hun kracht uitstraalt, veel mensen bereikt en overtuigt.

Gerelateerde training

Cursus MailChimp digitale nieuwsbrieven maken

Bekijk training

Individuele MailChimp training

Bekijk training