Optimaliseer je website: 10 tips voor maximale gebruiksvriendelijkheid

1. Het belang van een overzichtelijke en gestructureerde website
Stel je voor, je stapt een supermarkt binnen op zoek naar pindakaas. Maar in plaats van geordende schappen vind je een wirwar van producten zonder enige structuur. Je zou er waarschijnlijk snel vandoor gaan, toch? Dat is precies hoe bezoekers zich voelen wanneer ze op een onoverzichtelijke website terechtkomen.
Een goed gestructureerde website biedt vele voordelen:
- Bezoekers vinden sneller wat ze zoeken.
- Ze zijn tevredener over hun ervaring.
- Ze zijn eerder geneigd terug te komen of aanbevelingen te doen.
Maar hoe ziet zo’n duidelijke structuur eruit? Laten we eens kijken:
- Helderheid: Iedere pagina heeft één hoofddoel of boodschap die snel begrepen moet kunnen worden.
- Logische volgorde: De informatie en pagina’s volgen elkaar logisch op, net zoals de hoofdstukken in een goed boek.
- Consistentie: Dezelfde soort informatie staat altijd op dezelfde plek, bijvoorbeeld contactinformatie altijd onderaan elke pagina.
Kortom, met een beetje ordening maak je het leven van je websitebezoekers al heel wat aangenamer!
2. De rol van duidelijke navigatie in gebruikersvriendelijkheid
Als wijze gids verdient jouw navigatiemenu de hoogste prioriteit bij het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke site. Want net als kaarten helpen bij het verkennen van een nieuwe stad, helpt een goed ingericht menu je bezoekers navigeren door jouw website.
Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het creëren van een effectieve navigatiestructuur:
- Simpel houden: Beperk het aantal items in je hoofdmenu. Te veel opties kunnen overweldigend zijn.
- Duidelijke labels: Gebruik begrijpelijke en bekende termen voor je menulabels.
- Logische volgorde: Plaats de belangrijkste pagina’s aan het begin of einde van het menu, daar kijken mensen meestal als eerst.
Onthoud: als bezoekers moeite hebben met navigeren, zullen ze sneller opgeven en vertrekken. Maar geef je ze duidelijke aanwijzingen, dan blijven ze langer rondhangen – net zoals jij dat zou doen in die supermarkt… mits de pindakaas makkelijk te vinden is natuurlijk!
3. Het nut van een zoekfunctie op je website
Stel je voor, je loopt in een gigantische bibliotheek en bent op zoek naar één specifiek boek. Zonder catalogus of hulp zou het vinden van dat boek bijna onmogelijk zijn, toch? Dit is precies hoe bezoekers zich kunnen voelen als ze jouw website bezoeken zonder een zoekfunctie. Ze kunnen wel zien dat er veel informatie is, maar het vinden van wat ze precies zoeken kan aanvoelen als het zoeken naar die ene naald in de hooiberg.
Een zoekfunctie op je website geeft gebruikers de controle om zelf te vinden wat ze nodig hebben. In plaats van hopeloos rond te dwalen door alle pagina’s, kunnen ze hun specifieke vraag of trefwoord invullen en direct naar de juiste plek worden geleid. Dit maakt hun ervaring met jouw site sneller, efficiënter en uiteindelijk dus ook bevredigender!
Maar hoe zorg je nou voor een effectieve zoekfunctie? Hier zijn drie tips:
- Plaatsing: Zorg ervoor dat de zoekbalk goed zichtbaar is. De meest gebruikelijke plekken zijn rechtsboven of in het midden van de homepage.
- Grootte: Zorg ervoor dat de balk groot genoeg is om minimaal 27 karakters in te typen (dit is namelijk het gemiddelde aantal karakters in een Google-zoekopdracht).
- Autocomplete: Overweeg om autocomplete functies toe te voegen die suggesties geven wanneer iemand begint te typen. Dit kan hen helpen sneller vinden wat ze zoeken, of misschien zelfs nieuwe ideeën geven!
Is je site gebouwd met WordPress? Een van de populaire plugins die je zoekfunctie in WordPress naar een hoger niveau tilt, is ‘Relevanssi’. Deze plugin vervangt de standaard zoekfunctie van WordPress met een meer geavanceerde versie. Met Relevanssi krijgen bezoekers resultaten op basis van relevantie in plaats van alleen maar op datum. En dat niet alleen: deze tool doorzoekt ook reacties, tags en categorieën waardoor er veel meer informatie beschikbaar wordt voor de zoekopdracht.
De zoekfunctie is net als die behulpzame bibliothecaris die je precies naar het juiste boek leidt. Door de gebruiker in staat te stellen om zelf zijn weg te vinden, zul je zien dat zij hun ervaring met jouw site als prettiger en gebruiksvriendelijker zullen beoordelen!
Is je website aan vervanging toe?
Dan is WordPress een absolute aanrader. Het is gratis, zeer gebruiksvriendelijk en het aanbod aan templates, uitbreidingen en koppeling is enorm.
Geen zin of tijd om uit te zoeken waar je de juiste templates, plugins, blokken en knoppen vindt? Dan is een van deze interactieve WordPress cursussen een slimme volgende stap:
Groepscursus, hele dag
Individueel, halve dag
4. De impact van laadtijd op de gebruikerservaring
Stel je eens voor, je bent op een winkelstraat en elke keer als je een winkel binnen wilt stappen, moet je eerst een minuut wachten voordat de deur opent. Frustrerend toch? Dat is exact hoe bezoekers zich voelen als jouw website traag laadt.
Laadtijd kan letterlijk het verschil maken tussen verkoop of geen verkoop, tussen informatie delen of mensen in verwarring achterlaten. Een studie door Google heeft zelfs aangetoond dat 53% van mobiele sitebezoeken worden verlaten als pagina’s langer dan 3 seconden laden. Dus hoe sneller jouw website laadt, hoe beter de ervaring voor jouw bezoekers.
Maar hoe kun je dan ervoor zorgen dat je website sneller laadt? Hier zijn enkele tips:
- Minimaliseer HTTP-verzoeken: De meeste webpagina’s bestaan uit onderdelen zoals afbeeldingen, stylesheets en scripts die elk apart geladen moeten worden. Door het aantal elementen op jouw site te verminderen, kun je het aantal HTTP-verzoeken minimaliseren wat leidt tot kortere laadtijden.
- Optimaliseer afbeeldingen: Grote afbeeldingsbestanden kunnen aanzienlijk bijdragen aan langzame paginalaadsnelheden. Zorg er daarom voor dat jouw afbeeldingen niet groter zijn dan nodig en in het juiste formaat zijn opgeslagen.
- Gebruik browser caching: Browser caching slaat webpaginabestanden op in de cache van een lokale computer wanneer iemand jouw website bezoekt. De volgende keer dat ze terugkomen op jouw site, laadt de browser de webpagina sneller omdat hij minder verzoeken naar de server hoeft te sturen.
- Verminder het gebruik van plugins: Hoewel plugins handig kunnen zijn, kan overmatig gebruik ervan je website vertragen. Overweeg daarom om niet essentiële plugins te verwijderen of alternatieve lichtgewicht opties te zoeken.
Het voorgaande klinkt misschien wat technisch hier en daar, maar er zijn tal van handige plugins beschikbaar voor WordPress die je helpen bij het verbeteren van de laadsnelheid zonder dat je je hoeft te verdiepen in complexe technische aspecten. Hier zijn enkele aanbevelingen:
- WP Rocket: Dit is een premium plugin die verschillende optimalisatiefuncties biedt zoals caching, lazy loading voor afbeeldingen (laadt alleen afbeeldingen als ze zichtbaar worden), bestandscompressie, en meer.
- Smush Image Optimization: Deze gratis plugin helpt om alle afbeeldingsbestanden op jouw website te verkleinen en te optimaliseren met behoud van de kwaliteit. Het helpt ook bij het lazy laden van afbeeldingen waardoor de laadtijd verminderd wordt.
- Autoptimize: Deze gratis plugin kan helpen om je HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden te minimaliseren. Door deze bestanden kleiner te maken kunnen ze sneller geladen worden wat weer resulteert in een snellere website.
Het gebruik van bovenstaande plugins kan een significante verbetering brengen in de snelheid van jouw site zonder dat jij zelf door talloze instellingen hoeft te graven. Ze doen veel werk automatisch voor je! Maar vergeet niet: hoewel plugins erg handig kunnen zijn, probeer ze tot een minimum te beperken omdat overmatig gebruik ervan juist weer kan leiden tot langzamere laadtijden.
5. Het belang van responsive design voor verschillende apparaten
Stel je voor, je hebt een prachtige website ontworpen op je computer. Alles ziet er perfect uit en de navigatie is eenvoudig en intuïtief. Maar dan pak je je telefoon of tablet erbij en opeens is alles een warboel. Teksten overlappen elkaar, afbeeldingen worden verkeerd weergegeven en die handige navigatiemenu’s zijn nergens meer te vinden. Dit is precies waarom responsive design zo ontzettend belangrijk is.
Responsive design staat in feite voor een ontwerp dat zich aanpast aan het apparaat waarop het wordt bekeken. Of dat nu een desktopcomputer, laptop, tablet of smartphone is – de inhoud van de website past zich naadloos aan om de gebruiker de best mogelijke ervaring te bieden.
Waarom zou dit belangrijk moeten zijn voor jou? Nou, steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om online te gaan. Als jouw website niet goed functioneert op deze apparaten kan dat leiden tot frustratie bij potentiële klanten of bezoekers.
Dus hoe kun je jouw website optimaliseren voor mobiele apparatuur? Hieronder vind je enkele praktische tips:
- Test hoe jouw site eruit ziet op verschillende schermen: Er zijn tal van gratis tools beschikbaar waarmee jij kunt zien hoe jouw site zich gedraagt op verschillende schermformaten.
- Kies een responsive thema: Als jij gebruik maakt van WordPress of andere content management systemen (CMS), kies dan altijd voor thema’s die als ‘responsive’ worden omschreven.
- Houd rekening met touch screens: Op mobiele apparaten worden de meeste dingen aangestuurd door te tikken of te vegen op het scherm. Zorg dat jouw knoppen groot genoeg zijn en makkelijk aangeklikt kunnen worden.
- Gebruik geschikte lettergroottes: Tekst die prima leesbaar is op een groot computerscherm, kan opeens onleesbaar klein worden op een smartphone.
- Verklein afbeeldingen: Grote afbeeldingen laden langzamer en kunnen veel data verbruiken, wat frustrerend kan zijn voor mensen met beperkte databundels.
Denk eraan om het eenvoudig te houden voor je bezoekers. Door een website te creëren die gemakkelijk navigeerbaar is op alle apparaten, zorg je ervoor dat iedereen toegang heeft tot jouw inhoud, ongeacht hoe ze deze bekijken.
Met een responsief design maak jij het leven van je bezoekers een stuk eenvoudiger en zal de gebruikservaring aanzienlijk verbeteren. De kans dat mensen langer op jouw site blijven, meer pagina’s bezoeken en uiteindelijk ook eerder actie ondernemen (zoals iets kopen of contact opnemen) wordt hiermee groter.
Volgende maand…
Rond 15 oktober 2023 vind je hier nog 5 tips die je helpen bij het optimaliseren van je website.
Dit helpt je om behulpzame en vindbare content te schrijven (met en zonder AI tools)
Leren hoe je behulpzame content schrijft die gewaardeerd wordt door je doelgroep èn waarmee je hoog scoort in Google?
Dan is deze actuele SEO cursus iets voor jou!
Je leert hoe je makkelijk de juiste keywords vindt en hoe je met en zonder AI tools (zoals ChatGPT) content maakt die je online presentatie naar een hoger niveau tilt en hoe je ervoor zorgt dat:
- Bezoekers graag naar je website (terug)komen,
- Langer op jouw site blijven en,
- Sneller de volgende stap zetten (zoals iets kopen, zich aanmelden of contact opnemen).
Zelfstudie, 25 videolessen, direct te starten