3 Tips voor een Snelle Website [ SEO ]

Een snelle website is belangrijk. Niet alleen zijn je bezoekers daar heel blij mee, Google is dat ook. De zoekmachine beloont snelle websites met hogere posities in de zoekresultaten (SEO). Reden genoeg dus om te onderzoeken wat je kan doen om je website sneller te maken. In dit artikel geef ik 3 tips om je website sneller te maken.

Tips voor een snelle website (SEO)

1. Websitesnelheid meten

Voordat je de snelheid van je website gaat verbeteren, moet je eerst weten wat de prestaties nu zijn. En gelukkig zijn daar veel (gratis) online tools voor. We zetten hier 3 tips voor gratis online tools op een rij. Vooral Google PageSpeed Insights geeft concrete verbeterpunten om je website sneller te maken.

Google PageSpeed Insights

Als we het dan toch over de zoekmachine Google hebben, dan maar meteen kijken wat het ordeel van de zoekgigant zelf is, toch?

Google PageSpeed Insights geeft binnen een paar seconden een mooi overzicht van verbeterpunten. En een overzichtelijke “totaalscore”, zowel voor Mobiel als voor Desktop.

Doe zelf de Google PageSpeed Insights test: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl

Google PageSpeed voor het optimaliseren voor een snelle website

Google PageSpeed voor het optimaliseren voor een snelle website

Goed om te weten:

 • Wanneer Reactietijd van server verbeteren als verbeterpunt wordt aangegeven, klik dan verder om de details te zien. De exacte reactietijd van de server verschijnt dan in beeld. Google geeft als richtlijn dat dit 0,2 seconde (200 milliseconde) moet zijn. Dat is snel, maar wel één van de belangrijkste factoren die bepalen hoe snel je website is.
 • Niet alle suggesties van Google PageSpeed zijn altijd even makkelijk te implementeren. Een score van 100 is niet onmogelijk, maar zeker niet makkelijk. Werk daarom de lijst van boven naar beneden af en verbeter wat je verbeteren kan. Of haal er een specialist bij en vraag om de score zo hoog mogelijk proberen te krijgen. 80 is een mooi en realistisch mikpunt voor een snelle website.

Extra inzicht in de prestaties van je website?
Activeer en gebruik de nieuwe versie van Google Search Console.

Pingdom Website Speed Test

Pingdom is een goede (gratis) tool om naast PageSpeed Insights te gebruiken. Pingdom geeft geen concrete verbeterpunten, maar wel een mooi overzicht van de “totaalscores”: totale laadtijd, totale grootte in Mb en het totaal aantal server requests die nodig is om de website te laden.

Over dat laatste (het aantal server requests) wil ik binnenkort een apart artikel schrijven. Dat verdient het. Voor nu ga ik niet dieper op in, maar neem maar aan: hoe minder request, hoe beter! Meer dan 100 is véélste veel en een enorme vertragende factor voor het laden van een website.

Doe zelf de Websitesnelheid test van Pingdom: https://tools.pingdom.com/

Websitesnelheid meten met Pingdom Website Speed test

Websitesnelheid meten met Pingdom Website Speed test

Goed om te weten:

 • Het aanpakken van de verbeterpunten van de Google PageSpeed Insights test zal ook een positieve invloed hebben op de uitkomsten van de Pingdom test. Daarom raad ik aan de tests altijd naast elkaar te houden. Dan kan je zien dat wat je doet ook echt die laadtijd naar beneden brengt.
 • Let op! De plaats vanuit waar je de test laat uitvoeren maakt vaak een groot verschil qua uitslag. Dat is niet verwonderlijk, want een website die in Nederland wordt gehost, laadt sneller vanuit Europa dan vanuit Amerika. De opties voor deze test zijn: New York (USA), California (USA), Texas (USA), Melbourne (Australië) en Stockholm (Zweden). Kies voor een website in Nederland voor Stockholm (Zweden).

2. Snelle hosting voor een snelle website

Een snelle website begint met een snelle server. De server waar je website op staat is de machine die dag in dag uit je bezoekers bedient. Wanneer daar een probleem is, dan kan je de code van je website optimaliseren wat je wil, maar is er weinig verbetering te behalen. Het is als trekken aan een dood paard. Daarom bespreken we hier waar je naar moet kijken om te beoordelen of jij toe bent aan betere hosting.

Hosting voor spotprijzen

Het zal je niet ontgaan zijn: webhosting is big business. Het aanbod is enorm. De vraag ook. En waar veel vraag is is concurrentie. En waar concurrentie is zijn er bedrijven die met prijzen stunten: de “hosting discounters”. Voor een habbekrats kan je tegenwoordig je domein registreren en website hosten. Maar dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit. Veel websites staan tegenwoordig op servers met duizenden, soms zelfs tienduizenden websites tegelijk. Dat komt de laadtijd van die website vaak niet ten goede.

Laat ik als SEO specialist één ding heel duidelijk stellen: het aantal websites dat op een server (of IP-adres) draait is géén directe ranking factor voor SEO. De snelheid van je website echter wél. De gedachte daar achter is heel simpel: de zoekmachines verwijzen de zoeker (als het ware hun klanten) graag door naar de best mogelijk match voor de zoekvraag. En een snelle website heeft dan écht een streepje voor.

Hoeveel websites staan er op mijn server?

Er zijn meerdere online tools om (proberen) te achterhalen welke websites op dezelfde server of IP-adres draaien. In mijn ervaring zijn veel van die tools niet betrouwbaar. Het is ook lastig voor elke willekeurige partij om dit accuraat bij te houden. Er komen dagelijks veel websites bij. Websites verhuizen. Websites houden op te bestaan.

Eén van de betrouwbaarste tools die een goed beeld geeft van het aantal website op een server of IP-adres is TCPIPUtils.com. Ze hebben een server die “Domain Neighbors” heet en checkt hoeveel domeinnamen hetzelfde IP-adres hebben.

Doe zelf de test op: http://www.tcpiputils.com/domain-neighbors

Veel websites op hetzelfde IP-adres

Een schrikbarend aantal websites op hetzelfde IP-adres

Snelle website hosting

Voor vaak nog niet eens zo heel veel meer zijn er hostingbedrijven die zich specialiseren in snelle website hosting. Dat is niet voor iedereen interessant. Als je maar een simpel blog hebt om je vrienden en familie te vertellen over je hobbies of mooie wereldreis, dan is een “discount hoster” vaak prima. Maar neem je je website serieus (of anders gezegd: wil je dat anderen je website serieus nemen) dan is de keuze voor een gespecialiseerde webhoster vaak beter. Ook voor je SEO.

Tijdens het onderzoek voor dit artikel ben ik gaan testen wie van de snelle hosters de beloftes waarmaakt. En de resultaten zijn verrassend. Voor prijzen die niet veel verschillen van de “discount hosters” zijn aanmerkelijk betere resultaten te behalen. Hieronder de beste opties die ik heb kunnen vinden. De eerste twee (Siteground en A2 Hosting) hebben hun basis in Amerika, maar hebben onlangs (succcesvol) uitgebreid naar Nederland. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je ook makkelijk een internationaal netwerk kan opzetten wanneer internationaal bereik van je website belangrijk is. Zit je doelgroep vooral in Nederland, dan hebben de 3 bedrijven allemaal supersnelle servers in Amsterdam. En dat is weer belangrijk omdat Amsterdam een belangrijk knooppunt is in de “backbone van het wereldwijde internet“.

 1. Sitegroundhttps://www.siteground.com/go/super-fast-hosting
 2. A2 Hostinghttps://www.a2hosting.com/
 3. Versio Hostinghttps://www.versio.nl/webhosting-wordpress

Betere technologie voor een supersnelle website

Betere technologie voor een supersnelle website

Goed om te weten:

 • Zowel Siteground als Versio hebben ook gespecialiseerde webhosting voor WordPress. Ze gebruiken geavanceerde technieken om WordPress websites te optimaliseren. In onze ervaring werkt de WordPress SuperCacher van Siteground érg goed. Aanrader!
 • En ben je toch bezig met domeinnamen en servers, overweeg dan Versio voor de lage prijs voor domeinnamen. Er zijn bedrijven die stunten met nóg lagere prijzen, maar dat gaat vaak ten kosten van de kwaliteit. Bij Versio heb je enorme flexibiliteit om te doen met je domeinnaam wat je wil. Zowel Nameservers als DNS kunnen worden ingesteld zonder bijbetaling.

3. Plaatjes optimaliseren voor een snelle website

Ken je dat? Bezoek je een website op je mobiele telefoon en duurt het heel lang voordat eindelijk alle plaatjes zijn geladen. Dat gebeurt tegenwoordig heel vaak. Websites gebruiken vaak de mooiste plaatjes om een goede indruk te maken. En die plaatjes worden dan in volledig formaat gebruikt, ook voor de mobiele versie van de website. Dat kan en moet beter.

Plaatjes voor desktop en mobiel optimaliseren

Het grootste formaat waar je voor je website rekening mee moet houden is 1920 pixels breed. Kort door de bocht: breder wordt een website niet op een desktop. En dat is eigenlijk al enorm breed als het om de plaatjes gaat. Maar je ziet het steeds vaker: beeldvullende plaatjes voor een mooie goede eerste indruk. Maar wat ik in de praktijk vaak zie zijn plaatjes van ruim 4000 pixels breed, die dan op het scherm worden verkleind naar de resolutie die nodig is. Zowel voor de desktop versie als (zeker) voor mobiel is dat dus vele duizenden pixels te veel. Totaal overbodig.

Maar het is ook makkelijk te verklaren. Of je nou eigen gemaakte foto’s gebruikt of foto’s van een stock photography website, je hebt waarschijnlijk een bestand dat ook geschikt is voor drukwerk: hoge resolutie dus. En vóórdat je die gaat gebruiken voor je website zal je die eerste moeten verkleinen. Een stap die vaak wordt overgeslagen.

Tools voor het optimaliseren van plaatjes

Hieronder een paar tools en plugins die je kunnen helpen met het optimaliseren van je website:

 • Google PageSpeed Insights: hierboven al genoemd om snel de verbeterpunten met betrekking tot de snelheid van je website in beeld te krijgen. Ook het optimaliseren van plaatjes hoort daarbij. En om je te helpen kan je onderaan de pagina een .zip-bestand downloaden waarin de geoptimaliseerde plaatjes voor je zijn gemaakt. Let op! Dit is een geautomatiseerd proces en gaat (in mijn ervaring) heel vaak goed, maar blijf opletten met wat je doet, welke plaatjes precies vervangt en welke invloed dat op je website heeft.

  Download geoptimaliseerde plaatjes voor je website

  Download geoptimaliseerde plaatjes met Google PageSpeed

 • Een andere favoriet is WP Smush van WPMUDEV. Dit is een plugin voor WordPress die automatisch al je plaatjes voor je kan “smushen”. En dat doet de tool heel goed. Maar helaas is deze plugin tegenwoordig alleen verkrijgbaar als onderdeel van het complete WPMU abonnement, dat $49 per maand kost. Nét iets te gortig wanneer je alleen maar een paar keer wat plaatjes wil optimaliseren.
 • Maar er zijn nog veel meer (gratis) tools die je kunnen helpen om je plaatjes te optimaliseren. Ik heb niet met alle tools ervaring, dus experimenteer er op los zoveel je wil (en laat me vooral je positieve ervaringen weten – wordt enorm gewaardeerd!)

Wat zijn jou ervaringen met het sneller maken van je website?

Hopelijk zijn bovenstaande tips om je website sneller te maken bruikbaar voor je. Ik heb het artikel in elk geval met veel plezier geschreven en hoop hiermee bij te dragen aan een sneller internet!

Als SEO Specialist en SEO Trainer hou ik me bijna dagelijks met dit onderwerp bezig. Ik hoor daarom graag wat jouw ervaring zijn met het sneller maken van je website. Heb jij een snelle website? Waar loop je tegenaan? Wat werkt wel? En wat werkt niet?

Laat hieronder een reactie achter, of stuur me een tweet: @kleingeld.

Met supersnelle groet,

Chris Kleingeld
SEO Specialist en SEO Trainer


Is de snelheid van je website op orde? Denk dan ook eens aan het optimaliseren van je content.

Meer leren over SEO? Kom naar de cursus SEO voor beginners!