WordPress onderhouden (checklist)

WordPress onderhouden is veelomvattender dan op het eerste gezicht misschien lijkt.

Je moet niet alleen denken aan het bijwerken van WordPress zelf – de core bestanden – maar ook aan thema’s, plugins en de PHP-versie waarop je site draait.

Dit zijn de pijlers van een gezonde, goed werkende website.

Denk naast het updaten van WordPress, de thema’s en de plugins ook aan het het volgende:

 • het regelmatig maken van backups,
 • beveiliging tegen hackers en spammers,
 • foutmeldingen voorkomen
 • en representatief verschijnen in Google

Als je aandacht besteed aan deze componenten dan blijft jouw website soepel draaien, veilig, betrouwbaar en representatief voor je bezoekers en klanten.

De onderstaande checklist geeft en goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij het WordPress onderhoud en geeft je waarschijnlijk antwoord op de vraag: “Ga ik me hier zelf in verdiepen of laat ik dit liever over aan een WordPress specialist?

1. Zorg voor volledige (automatische) backups

Backups maken is essentieel, maar wordt toch vaak vergeten.

Een paar tips:

 • Maak regelmatig volledige backups van je websitebestanden én database.
 • Zorg voor opslag op meerdere locaties: naast je server ook in de cloud (bijv. Dropbox, Google Drive) en op een externe harde schijf thuis.

Veel hosting providers maken automatisch backups. Controleer dit voor de zekerheid.

Mijn favoriete oplossing als je hosting provider geen backups maakt: de UpdraftPlus plus plugin (gratis en makkelijk in het gebruik).

2. De PHP versie updaten

PHP is de programmeertaal achter WordPress. Het regelmatig updaten ervan zorgt voor:

 • Een snellere website
 • Een beter beveiligde website

Voordat je update:

 • Doe een compatibility check: Zorg dat je huidige WordPress-versie, thema’s en plugins compatibel zijn met de nieuwe PHP-versie.

Bij problemen: schakel terug naar een standaard WordPress thema en schakel alle plugins uit via de database of FTP, dan kun je na de PHP stapsgewijs weer alles activeren of vervangen.

Hulp nodig bij het onderhouden van WordPress?

Heb je twijfels over de staat van je WordPress website?

Kan het makkelijker, beter en veiliger? Of durf je zelf de updates niet uit te voeren?

Als je je herkent in deze vragen dan is het tijd voor een WordPress APK!

3. Updaten naar de nieuwste versie van WordPress

Het is belangrijk om regelmatig je WordPress-site bij te werken naar de nieuwste versie. Dit zorgt ervoor dat eventuele beveiligingsproblemen worden opgelost en geeft je toegang tot nieuwe functies en prestatieverbeteringen.

Hier zijn een paar stappen om succesvol een update uit te voeren:

 1. Maak altijd eerst een backup van je website, zoals eerder beschreven.
 2. Ga naar het WordPress dashboard en klik op de notificatie-link bovenin als er een nieuwe versie beschikbaar is.
 3. Voer de core-update direct via het dashboard uit.
 4. Test na afloop de belangrijkste functies van je site om er zeker van te zijn dat alles nog goed werkt.

Schrik niet terug voor deze noodzakelijke onderhoudsstap; door up-to-date te blijven verminder je het risico dat je website gehackt wordt en maak jij optimaal gebruik van wat WordPress aan innovatie biedt.

4. Updaten van WordPress thema’s

Het uiterlijk van je website is essentieel, en je WordPress-thema speelt hierin een cruciale rol. Ook thema’s krijgen regelmatig updates die verbeteringen en bugfixes bevatten.

Voordat je een update uitvoert, let op de volgende punten:

 • Bekijk of jouw huidige thema gratis of betaald is. Voor betaalde thema’s controleer of je nog recht hebt op updates via bijvoorbeeld een licentiecode of jaarabonnement.
 • Controleer of jouw huidige thema technisch gezien nog up-to-date is. Zorg ervoor dat het compatibel blijft met de nieuwste versies van WordPress en PHP, om problemen te voorkomen.
 • Let op de gebruiksvriendelijkheid van je thema. Kan je zonder problemen nieuwe pagina’s aanpassen en benut je alle mogelijkheden die je wilt?

Als na deze overwegingen blijkt dat jouw huidige thema niet meer voldoet, is het misschien tijd om over te stappen naar een moderner thema dat beter past bij jouw wensen op gebied van design, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

5. Update je WordPress plugins

Plugins voegen fucnties toe aan je WordPress-site die buiten de standaardmogelijkheden liggen. Ze kunnen echter ook een bron zijn van veiligheidsrisico’s als ze niet goed onderhouden worden.

Hier zijn wat tips voor het onderhoud van je plugins:

 • Ga naar Weergave > Plugins om alle geïnstalleerde plugins op je WordPress-site te bekijken. Beoordeel elke plugin: is deze plugin echt nodig en functioneert hij zoals verwacht?
 • Controleer of er updates beschikbaar zijn voor elke plugin. Houd er rekening mee dat sommige updates nieuwere versies van PHP of WordPress vereisen. Zorg ervoor dat je andere relevante systemen eerst bijwerkt.
 • Verwijder niet actieve plugins, omdat ze anders onnodig ruimte innemen en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.
 • Als je tijdens dit proces problemen tegenkomt met de compatibiliteit tussen plugins, overweeg dan alternatieve plugins die dezelfde functies bieden maar regelmatiger bijgewerkt worden.

Een goed onderhouden selectie van thema’s en plugins helpt niet alleen de snelheid en beveiliging van jouw website te verbeteren, maar draagt ook bij aan een prettige online ervaring voor de bezoekers en eenvoudig beheer voor jou.

6. Beveilig je WordPress site

Bij het onderhouden van een WordPress-website is het belangrijk om de veiligheid ervan serieus te nemen. Hackers en malware liggen altijd op de loer, dus neem stevige maatregelen.

Ten eerste, gebruik geen voor de hand liggende gebruikersnamen zoals ‘admin’ of ‘beheerder’. Dit zijn de eerste namen waar een kwaadwillende naar zal raden. Kies in plaats daarvan een unieke gebruikersnaam. Daarnaast is het belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Verander je wachtwoord regelmatig.

Denk niet alleen aan je WordPress-omgeving. Zorg er ook voor dat de toegang tot je hostingaccount, database en FTP beveiligd zijn met moeilijke gebruikersnamen en sterke wachtwoorden.

Een goede extra maatregel is het installeren van een beveiligingsplugin zoals Solid Security of Sucuri Security. Deze plugins helpen je website te beschermen tegen ongewilde indringers en kunnen bijvoorbeeld scannen op kwetsbaarheden binnen je site.

Een eenvoudige maar effectieve maatregel die vaak vergeten wordt: wijzig de standaard inlog URL (bijvoorbeeld jouwwebsite.nl/wp-admin) naar iets unieks. Hierdoor voeg je nog een extra laagje beveiliging toe, omdat hackers eerst deze gewijzigde URL moeten raden voordat ze kunnen proberen in te loggen.

7. WordPress spam (reacties) voorkomen

Heb je last van spamreacties op jouw website? Naast dat ze vervelend zijn, kunnen ze ook schadelijk zijn voor de reputatie van je website en zelfs invloed hebben op SEO als er links naar dubieuze websites worden geplaatst in het reactiegedeelte.

Hier zijn een paar tips om spam tegen te gaan:

 • Activeer de Antispam Bee plugin: Deze plugin is speciaal ontwikkeld om spam te herkennen en te voorkomen dat het in jouw reacties terechtkomt.
 • Controleer de reactie-instellingen: Door te eisen dat alle reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze zichtbaar worden, behoud je volledige controle over wat er op jouw site verschijnt. Je kunt deze instelling vinden onder ‘Discussie’ in het WordPress dashboard.
 • Overweeg captcha’s of vraag/antwoord-verificaties toe te voegen om bots buiten de deur te houden.

Het beschermen tegen spamreacties draagt bij aan de integriteit van jouw website en zorgt ervoor dat echte bezoekers ook daadwerkelijk hun mening kunnen delen zonder verdronken te worden door irrelevant commentaar.

8. Test de werking van je WordPress formulieren

Het regelmatig testen van formulieren op je WordPress-site is een essentieel onderdeel van goed onderhoud. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat contactformulieren, inschrijfformulieren voor nieuwsbrieven, registratieformulieren en andere interactieve elementen nog steeds naar behoren werken.

Volg deze simpele stappen om zeker te weten dat alles soepel verloopt:

 • Vul elk formulier zelf in alsof je een bezoeker bent.
 • Controleer of de informatie correct wordt verzonden en aankomt waar verwacht, zoals in jouw inbox.
 • Let op eventuele foutmeldingen tijdens het proces. Deze kunnen duiden op problemen met serverinstellingen, plugins of thema’s die aandacht vereisen.

Door actief te controleren en testen van de formulieren zorg je ervoor dat belangrijke functies zoals contactverzoeken en aanmeldingen probleemloos blijven werken. Het verhoogt ook het vertrouwen van jouw websitebezoekers, omdat zij zien dat hun input correct wordt behandeld.

9. Het optimaliseren van de WordPress-database

Na verloop van tijd kan je WordPress-database vol raken met overbodige informatie, zoals oude revisies van berichten, spam-commentaren die nooit zijn verwijderd en data van plugins die niet meer worden gebruikt. Deze overtollige gegevens kunnen ervoor zorgen dat je website trager laadt, wat weer invloed heeft op de gebruikservaring en mogelijk zelfs op je positie in zoekmachines.

Het regelmatig opruimen van je database kan deze problemen voorkomen. Gelukkig hoef je dit niet handmatig te doen; er zijn verschillende plugins beschikbaar zoals de WP-Optimize plugin die kunnen helpen bij het opruimen en defragmenteren van jouw database tabellen. Vergeet niet om altijd een backup te maken voordat je wijzigingen gaat doorvoeren.

10. Controleren en oplossen van 404-fouten en gebroken links

Een belangrijke taak bij het onderhouden van een gezonde WordPress-website is het controleren op 404-foutmeldingen (pagina’s die niet worden gevonden) en gebroken links binnen jouw site.

Bezoekers vinden het vervelend wanneer ze klikken op een link die nergens naartoe leidt, of erger nog, wanneer ze pagina’s willen bezoeken die simpelweg niet bestaan. Dit is niet alleen frustrerend voor hen, maar kan ook van invloed zijn op je SEO-score.

Om dit probleem aan te pakken, kun je de volgende stappen nemen:

 • Gebruik tools zoals de Google Search Console of speciale plugins om verkeerde links of ontbrekende pagina’s te identificeren.
 • Los ontbrekende pagina’s op door de juiste content toe te voegen of door middel van 301 redirects, zodat bezoekers automatisch worden doorgestuurd naar relevante inhoud.

Door deze stappen regelmatig uit te voeren als onderdeel van jouw WordPress-onderhoudsroutine zorg je ervoor dat de gebruikservaring optimaal blijft én bevorder je jouw prestaties in zoekmachines.

11. Je website representatief in Google (SEO check)

Niet alleen is het belangrijk dat jouw website er mooi uitziet en goed werkt, maar ook dat deze gevonden kan worden door zoekmachines zoals Google. Zelfs als SEO geen topprioriteit voor je is, wil je toch dat jouw site professioneel overkomt in de Google-zoekresultaten wanneer iemand naar relevante informatie zoekt.

Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om jouw online aanwezigheid te verbeteren:

 • Controleer of Google jouw site kent. Voeg je site toe aan de Google Search Console en bekijk de status.
 • Zorg ervoor dat jouw pagina’s goed worden weergegeven in zoekresultaten. Controleer of de (meta)titels uitnodigend zijn en de (meta)beschrijving klopt. Een correcte weergave versterkt niet alleen jouw online reputatie, maar nodigt ook uit tot klikken en bezoeken van je website.

Met deze eenvoudige stappen kun je al een groot verschil maken in hoe jouw bedrijf of project zich online presenteert. Soms is het slechts een kleine aanpassing in bijvoorbeeld de titel of meta-beschrijving van een pagina om je boodschap te verduidelijken en meer aandacht te trekken.

13. Test de snelheid van je website

De laadsnelheid van jouw website is cruciaal voor zowel de gebruikerservaring als voor SEO. Een trage site kan frustrerend zijn voor bezoekers en er zelfs voor zorgen dat ze wegklikken voordat ze iets hebben gezien. Daarnaast houdt Google rekening met de snelheid bij het rangschikken van websites.

Er zijn verschillende tools beschikbaar om de snelheid van jouw site te testen, zoals:

 • GTmetrix
 • Google PageSpeed Insights

Deze tools bieden niet alleen informatie over hoe snel jouw site laadt, maar geven vaak ook praktische adviezen over mogelijke verbeteringen, zoals:

 • Het verkleinen van afbeeldingen, waardoor bestanden sneller laden zonder merkbaar kwaliteitsverlies.
 • Het verminderen van het aantal plugins dat je gebruikt, omdat elke plugin extra laadtijd vraagt.
 • Overweeg om over te stappen naar een sneller thema en snellere plugins die beter zijn geoptimaliseerd voor performance.

Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers zich welkom voelen en draagt bij aan een hogere conversieratio – of dit nu gaat om verkopen, inschrijvingen voor nieuwsbrieven of andere acties op jouw website.

Meer WordPress tips

Meer leren over WordPress? En geen zin of tijd om uit te zoeken waar je de juiste templates, plugins, blokken en knoppen vindt? Dan is een van deze interactieve cursussen WordPress een slimme volgende stap:

Deel dit bericht met je netwerk: